Home
1025
EN
Olympia Odos
OPASS
Σύνδεση

Ασκήσεις & Ασφάλεια εργαζομένων

Η ασφάλεια βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των καθημερινών αποφάσεων και δραστηριοτήτων των ομάδων της Ολυμπίας Οδού.

Tabs will be inserted here

Ασφάλεια στο δρόμο 

Ασκήσεις Μεγάλης Κλίμακας στις σήραγγες 

Αν και τα περιστατικά σε σήραγγες δεν είναι συχνότερα από εκείνα στον ανοιχτό δρόμο, είναι πιο περίπλοκα και σε περίπτωση πυρκαγιάς, πολύ πιο επικίνδυνα. Αυτός είναι ο λόγος που οι τακτικές ασκήσεις στις σήραγγες είναι τόσο σημαντικές. Στόχος των ασκήσεων μεγάλης κλίμακας είναι η διαρκής επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού, η αποτελεσματικότητα και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, γι’ αυτό ένα συμβάν προσομοιώνεται σε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές συνθήκες με σύνθετα σενάρια.

Ασκήσεις Μεγάλης Κλίμακας στις σήραγγες
Ασκήσεις Μεγάλης Κλίμακας στις σήραγγες
Ασκήσεις Μεγάλης Κλίμακας στις σήραγγες
Ασκήσεις Μεγάλης Κλίμακας στις σήραγγες

Οι ασκήσεις μεγάλης κλίμακας σε σήραγγες διοργανώνονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΠΔ 230/07 κάθε τέσσερα (4) χρόνια και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, της Ελληνικής Αστυνομίας,  του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και του ΕΚΑΒ.

Ασκήσεις Χειμερινής Συντήρησης

Οι ασκήσεις αυτές υλοποιούνται ετησίως και έχουν σκοπό την επαρκή προετοιμασία και ετοιμότητα εν όψει του χειμώνα και πιθανών χιονοπτώσεων, ενώ παρίστανται σε αυτές εκπρόσωποι από τα τμήματα της Τροχαίας και της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

Εκπαίδευση στις σήραγγες των Άλπεων

Την περίοδο της λειτουργικής ολοκλήρωσης της Κορίνθου-Πατρών το 2017 περίπου 90 υπάλληλοι της Λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου, κυρίως στελέχη, προσωπικό των Κέντρων Διαχείρισης Κυκλοφορίας, εργοδηγοί και υπάλληλοι περιπολίας, εκπαιδεύτηκαν σε θέματα αντιμετώπισης συμβάντων σε σήραγγες στο «Κέντρο εκμετάλλευσης και εκπαίδευσης Frejus» στις Άλπεις.

Κέντρο εκμετάλλευσης και εκπαίδευσης Frejus στις Άλπεις
Κέντρο εκμετάλλευσης και εκπαίδευσης Frejus στις Άλπεις
Κέντρο εκμετάλλευσης και εκπαίδευσης Frejus στις Άλπεις
Κέντρο εκμετάλλευσης και εκπαίδευσης Frejus στις Άλπεις

Προστασία στις ζώνες εργασίας

Με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων όταν εκτελούνται εργασίες συντήρησης / κατασκευής στην αυτοκινητόδρομο οριοθετούμε και προστατεύουμε την περιοχή εργασιών. Αναλαμβάνουμε κάθε κόστος και εξασφαλίζουμε όλους τους οργανωτικούς πόρους για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου για την προστασία των εργαζομένων.

Θυμόμαστε:

Όταν πλησιάζουμε σε ζώνη εργασίας πάνω στον αυτοκινητόδρομο φροντίζουμε να παρέχουμε τις μέγιστες συνθήκες ασφάλειας στους εργαζόμενους. Κρατάμε επαρκείς αποστάσεις και ελαττώνουμε ταχύτητα.

pdf icon Έντυπο Ασφάλεια Εργαζομένων

pdf icon 10 αδιαπραγμάτευτοι κανόνες ασφαλείας στην εργασία

Ασφάλεια στα εργοτάξια

Εκπαίδευση Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας 

H υγεία και η ασφάλεια στην εργασία και η καλλιέργεια μιας νοοτροπίας πρόληψης αποτελούν προτεραιότητα της Ολυμπίας Οδού. Επενδύοντας σημαντικούς πόρους και εφαρμόζοντας συγκεκριμένες διαδικασίες επιδιώκουμε διαρκώς να εξασφαλίζουμε την προστασία όλων των εργαζομένων.

Ειδικά για το προσωπικό στα εργοτάξια, η υγεία και η ασφάλεια αποτελούν καθοριστικές παραμέτρους ολόκληρου του σχεδιασμού των έργων. Για το σκοπό αυτό, ακολουθούμε μια στρατηγική πρόληψης με ειδικές διαδικασίες και εκπαιδεύσεις, που ενδεικτικά περιλαμβάνει:

 • Εισαγωγική εκπαίδευση Υγείας και Ασφάλειας υπεργολάβων σε θέματα όπως πολιτική υγείας και ασφάλειας, αναφορά/ έρευνα ατυχημάτων, αντιμετώπιση πυρκαγιάς, εκκένωση εργοταξίου/ χώρου, εργαλεία χειρός, ανύψωση φορτίων.
 • Διασφάλιση της σωστής χρήσης Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στα εργοτάξια και στα συνεργεία, από όλους τους εργαζομένους.
 • Διενέργεια επιτόπιων ελέγχων και παροχή καθοδήγησης όπου απαιτείται.

Συμμόρφωση με βασικούς κανόνες ασφάλειας κατά την κατασκευή και τις εργασίες συντήρησης, με την ελληνική νομοθεσία και το διεθνές πρότυπο OHSAS 18001:2007 για την επιχειρησιακή λειτουργία μας.

Καμπάνια «Προορισμός: Η Ασφάλεια Εργασίας»

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας το ΕΛΙΝΥΑΕ ήταν επιστημονικός σύμβουλος στην εσωτερική καμπάνια με σλόγκαν «Προορισμός: Η Ασφάλεια Εργασίας» που απευθύνεται στους εργαζομένους στα εργοτάξια της Πατρών- Πύργου.

pdf icon Φυλλάδιο της καμπάνιας

pdf icon Posters

YouTube icon Δείτε το βίντεο της Καμπάνιας

Καμπάνιες

Με καινοτόμες τεχνολογίες για περισσότερη ασφάλεια στην εργασία

Χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία όπως το Como App και οι Αισθητήρες η Ολυμπία Οδός προάγει τα θέματα ασφάλειας, εξοπλίζοντας τους χώρους εργασίας και τους εργαζομένους της με «έξυπνα» εργαλεία για την ασφάλειά τους.

Εβδομάδα Υγείας και Ασφάλειας

Η Ολυμπία Οδός συμμετέχει κάθε χρόνο στη Διεθνή Εβδομάδα Υγείας και Ασφάλειας της VINCI Concessions, του μεγάλου της μετόχου, οργανώνοντας δράσεις ενημέρωσης, εκπαιδεύσεις στο προσωπικό, παρουσιάσεις, βίντεο αλλά και βιωματικά εργαστήρια με σενάρια από την καθημερινότητα. Η εκδήλωση φέρνει τους εργαζόμενους κοντά και αποτελεί μια ευκαιρία για συνεργασία, διάλογο και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

safety week 2019
safety week 2021
safety week 2021
safety week 2021

Ασφάλεια στους χώρους εργασίας

Πολιτική για την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας

Μηδενική ανοχή – Πρόληψη, έλεγχος, αντιμετώπιση

Στην Ολυμπία Οδό η εκδήλωση ή και η ανοχή φαινομένων βίας και παρενόχλησης είναι μη αποδεκτή και καταδικαστέα. Αναγνωρίζοντας την υποχρέωσή της ως προς τη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος εργασίας βασιζόμενου στον αμοιβαίο σεβασμό, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την προστασία της ανθρώπινης υπόστασης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ολυμπία Οδός έχει καταρτίσει Πολιτική για την καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας αλλά και για την διαχείριση εσωτερικών καταγγελιών που αφορούν τέτοια περιστατικά.

Η εταιρεία στοχεύει στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση όλων των εργαζομένων, με τη διανομή επιμορφωτικού υλικού και την οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Μέσω ερωτηματολογίων λαμβάνει πληροφορίες και αξιολογεί τις συνθήκες του περιβάλλοντος εργασίας προβαίνοντας σε διορθωτικές ενέργειες, όπου απαιτείται.

Εβδομάδα Ασφάλειας 2023

Εβδομάδα Ασφάλειας της VINCI

 • Εβδομάδα κινητοποίησης σε όλα τα έργα της VINCI για την επίτευξη του στόχου «Μηδενικό Ατύχημα» (22-26/5/2023)
 • Βελτίωση της ασφάλειας, μια σημαντική δέσμευση της Ολυμπίας Οδού
 • Η Ολυμπία Οδός οργανώνει φέτος εργαστήρια ασφάλειας στην εργασία με τη συμμετοχή υπεργολάβων, σεμινάρια πρώτων βοηθειών σε γραφεία και εργοτάξια και εκπαιδευτικό webinar

Η Ολυμπία Οδός συμμετέχει και φέτος στην Εβδομάδα Ασφάλειας της VINCI, την ετήσια διεθνή εκδήλωση κινητοποίησης για την προώθηση του στόχου του Ομίλου VINCI για «Μηδενικά Ατυχήματα».

Δεσμευμένη να φροντίζει για την ασφάλεια του προσωπικού, των συνεργατών και των πελατών της, η Ολυμπία Οδός έχει θέσει στην κορυφή των κριτηρίων επιλογής προμηθευτών την ασφάλεια, έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), αναπτύσσει καινοτόμες πρακτικές, όπως το λογισμικό Como App και η εγκατάσταση αισθητήρων προειδοποίησης στα εργοταξιακά οχήματα και το παρευρισκόμενο προσωπικό για αποφυγή ατυχημάτων. Παράλληλα, η εταιρία υλοποιεί καμπάνιες καλλιέργειας κουλτούρας πρόληψης στην εργασία, όπως εκείνη που υλοποιήθηκε το περασμένο Οκτώβριο στα εργοτάξια της Πατρών- Πύργου με σλόγκαν «Προορισμός: Η Ασφάλεια Εργασίας».

Για τη φετινή Εβδομάδα Ασφάλειας, η Ολυμπία Οδός διοργανώνει Ημερίδα Ασφάλειας στην Εργασία με τη συμμετοχή υπεργολάβων και συνεργατών, σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών στα εργοτάξια της Πατρών – Πύργου και τα γραφεία της Παραχώρησης, καθώς και ένα εκπαιδευτικό webinar για τους εργαζόμενους στη Λειτουργία του αυτοκινητόδρομου με θέμα: «Δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας μέσα από την καλή επικοινωνία-σχέση με τους ανθρώπους».

Η Ολυμπία Οδός συμμετέχει στην Εβδομάδα Ασφάλειας της VINCI

Δείτε εδώ τα μηνύματα της Διοίκησης της VINCI και των εταιριών της Ολυμπίας Οδού.

κ. N. Notebaert, Δ/νων Σύμβουλος της VINCI Concessions

κ. Π. Παπανικόλας, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.

κ. Κ. Παπανδρέου, Δ/νων Σύμβουλος της ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕ

κ. Η. Ντεγιάννης, Δ/ντης Έργου της Κοινοπραξίας Κατασκευής ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ

Ιστορίες για την Ασφάλεια

Κώστας Παπακώστας/ Ελλάδα

Paulo Santos/ Portugal

Zdenek Kouba/ Czesh Republic

Kai Stolze/ Germany

Peter Placko/ Slovakia

Εβδομάδα Υγείας & Ασφάλειας 2024

Εβδομάδα Ασφάλειας της VINCI

Η Ολυμπία Οδός συμμετείχε για ακόμα μία χρονιά στην Εβδομάδα Υγείας & Ασφάλειας της VINCI, που φέτος πραγματοποιήθηκε με μήνυμα “SPOT & STOP”, εντόπισε και σταμάτησε τους κινδύνους στην εργασία. Στόχος όπως κάθε χρονιά, ο μηδενισμός των ατυχημάτων στην εργασία.

Τη φετινή εβδομάδα, 27-31 Μαΐου, στην Ολυμπία Οδό εστιάσαμε τις δράσεις μας γύρω από 2 πυλώνες.

 • Την κλιματική αλλαγή, φαινόμενο που εντείνεται διαρκώς, με συνέπεια τις ακραίες καιρικές συνθήκες, την άμεση επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και την αύξηση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.
 • Τη ραγδαία εξέλιξη και πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης. Την εβδομάδα ασφάλειας εξετάσαμε νέα εργαλεία και τεχνολογίες για την παρακολούθηση των μέτρων ασφαλείας αλλά και την υλοποίηση νέων, πιο ασφαλών πρακτικών.
   

Η Ολυμπία Οδός συμμετέχει στην Εβδομάδα Ασφάλειας της VINCI

Δράσεις Εβδομάδας

 • Ημερίδα Υγείας & Ασφάλειας στην εργασία με τη συμμετοχή υπεργολάβων και συνεργατών.
 • Εκπαιδεύσεις για την προστασία από τη φωτιά και το σεισμό στα γραφεία της εταιρείας και τα εργοτάξια του αυτοκινητόδρομου.
 • Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα τις καλές πρακτικές για την ασφάλεια.

Δείτε εδώ τα μηνύματα της Διοίκησης της VINCI και των εταιριών της Ολυμπίας Οδού.

κ. N. Notebaert, Δ/νων Σύμβουλος της VINCI Concessions

κ. Π. Παπανικόλας, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.

κ. Κ. Παπανδρέου, Δ/νων Σύμβουλος της ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕ

κ. Ι. Θεοδώρου, Δ/ντης Έργου της Κοινοπραξίας Κατασκευής ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τις δράσεις και τα νέα της Ολυμπίας Οδού!

Εγγραφή

Πιστοποιήσεις & Πολιτικές

Πιστοποιήσεις & Πολιτικές

Βραβεία

Βραβεία

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΙΕΠ

 
ESPA ESPA MOBILE