Home
1025
EN
Olympia Odos
OPASS
Σύνδεση

Γαστρονομικοί προορισμοί

που συνδυάζει μεταξύ άλλων αρχαιολογικά μνημεία, ιστορικά χωριά, τοπικές γιορτές, οινικές εξερευνήσεις, μικρές βιοτεχνίες αγνών ντόπιων προϊόντων και συνοδεύεται από μια πλούσια γαστρονομική παράδοση.

Μέσα από μια μοναδική συνεργασία με τον Γιώργο Πίττα και το Greek Gastronomy Guide, η Ολυμπία Οδός αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους προορισμούς της ως εναλλακτικές τουριστικές γαστρονομικές διαδρομές, συνδέοντας μέσα από μια σύγχρονη ματιά, το χθες με το σήμερα, την τοπική κουζίνα με τις παραδόσεις και την κουλτούρα κάθε τόπου με τους ανθρώπους του, κατοίκους και επισκέπτες της Πελοποννήσου.

Χρησιμοποιώντας ως αφορμή τον μεγάλο γαστρονομικό πλούτο της πελοποννησιακής γης, αυτή η ουσιαστική πρωτοβουλία της Ολυμπίας Οδού συμβάλλει στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών καθώς δίνει ώθηση σε μικρές επιχειρήσεις, παραγωγούς και τοπικές ενώσεις που συνεχίζουν τις παραδόσεις αιώνων. 


Επιλέξτε έναν από τους παρακάτω γαστρονομικούς προορισμούς της Ολυμπίας Oδού:

Tabs will be inserted here

Γαστρονομικοί προορισμοί

Δείτε τους γαστρονομικούς προορισμούς της Ολυμπίας Oδού στο Διαδραστικό Χάρτη

Περισσότερα

Γαστρονομικός προορισμός: Πάτρα


Η Πάτρα, το μεγαλύτερο οικονομικό και εμπορικό κέντρο της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας, διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας και αποτελεί την πύλη της προς τη Δύση, τόσο από συγκοινωνιακής και εμπορικής σκοπιάς, όσο και πολιτισμικής.

Από το λιμάνι της Πάτρας, από τα μέσα του 19ου αιώνα, εξυπηρετήθηκαν οι εξαγωγές της κορινθιακής σταφίδας προς τα λιμάνια της γηραιάς Αλβιόνας, του λεγόμενου «μαύρου χρυσού», που ήταν το 80% των εξαγωγών της Ελλάδας, και παρείχε για αρκετές δεκαετίες την οικονομική άνθηση της πόλης. Από το λιμάνι της Πάτρας επίσης εισήχθηκαν τα πολιτιστικά αγαθά της Δύσης, αστικές συνήθειες, όπως η όπερα, και διαδόθηκαν οι ιδέες του εργατικού συνδικαλισμού. Από δω έφτασε στην πόλη και ο Καρνάβαλος ,που εξελίχθηκε στον σημαντικότερο της Ελλάδας και σ’ έναν από τους σημαντικότερους της Ευρώπης, που δίνει ζωή και νόημα στους Πατρινούς.

Η Αχαΐα είναι ένας πλούσιος τόπος και οι κάτοικοί της ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Μεγάλο μέρος της γεωργικής παραγωγής καταλαμβάνουν τα αμπέλια με καλλιέργειες σταφυλιών για παραγωγή κυρίως κρασιού, επιτραπέζιων σταφυλιών και Κορινθιακής σταφίδας. Εξαιρετικές σε ποιότητα και άρωμα είναι οι ποικιλίες αμπελιού ο ροδίτης, το μοσχάτο Πατρών, το μοσχάτο Ρίου, η μαυροδάφνη και η μαύρη κορινθιακή σταφίδα, από την οποία παράγεται η διάσημη Μαυροδάφνη Πατρών.

Γαστρονομικό τοπόσημο της Πάτρας είναι οι εγκαταστάσεις της Achaia Clauss, της πρώτης ελληνικής Οινοποιίας (1861) και το πιο επισκέψιμο οινοποιείο της Ελλάδας. Πρόκειται για το οινοποιείο που ιδρύθηκε από τον Βαυαρό Γουσταύο Κλάους και είναι ουσιαστικά μια πολιτεία με πλακόστρωτα δρομάκια ανάμεσα σε πέτρινους πύργους, ιστορικά κτίρια, κελάρια γεμάτα με υπερμεγέθη βαρέλια, το καθένα με τη δική του ιστορία, καθώς είναι αφιερωμένα σε σημαντικότατες προσωπικότητες που έχουν επισκεφτεί τα διάσημα κελάρια. Στα περίχωρα της Πάτρας βρίσκεται το οινοποιείο Παρπαρούση, μιας εκ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων του Ελληνικού Οίνου. Διάσημο και ιδιαίτερο προϊόν είναι η τεντούρα, ένα παραδοσιακό ηδύποτο που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και περιέχει εκχύλισμα κανέλας, γαρύφαλλου, μοσχοκάρυδου και μαυροδάφνης.

Τα χαρακτηριστικά εδέσματα της περιοχής είναι ο τραχανάς και τα τουτουμάκια (οι γνωστές μας χυλοπίτες) ενώ σήμα κατατεθέν της πόλης είναι τα λουκούμια.

Γιώργος Πίττας
Greek Gastronomy Guide

Γαστρονομικός προορισμός: Νεμέα


Η Νεμέα, ιστορική πόλη της Αρχαιότητας, βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά που την περιτριγυρίζουν και σχεδόν την κρύβουν. Εδώ απλώνεται ο μεγαλύτερος συγκεντρωτικός ελληνικός αμπελώνας έκτασης 25.000 στρεμμάτων και καλλιεργείται η πιο σημαντική και πιο προσφιλής τοπική ερυθρή ποικιλία το αγιωργίτικο, μια «πολυδυναμική» ποικιλία που μπορεί να δώσει από κρασιά καθημερινά, ευκολόπιοτα, φρέσκα, φρουτώδη, μέχρι κρασιά γεμάτα, μακράς παλαίωσης.

Το ταξίδι στη Νεμέα είναι ένα ταξίδι στο μύθο, με τον Ηρακλή να φέρνει σε πέρας τον πρώτο άθλο του νικώντας το λιοντάρι της Νεμέας και τη Νύμφη να του προσφέρει ένα ποτήρι κρασί με το «μαύρο της Νεμέας».

Σταθμοί της πρόσφατης ιστορίας του αμπελώνα της Νεμέας είναι το 1869 όταν ένας οίνος που εξαγόταν σε Αμερική, Γερμανία, Αγγλία με το όνομα «Ακροκόρινθος» και με σύσταση ότι ήταν ελληνικός, το 1938 όταν λειτούργησε το οινοποιείο του Συνεταιρισμού, το 1965 όταν πρωτοεμφιαλώθηκε κρασί του και το 1971 όταν αναγνωρίστηκε ο ΟΠΑΠ Νεμέα.

Τα τελευταία 30 χρόνια (1990-2020) στη Νεμέα επικρατεί ένας οργασμός. Παλιά οινοποιεία ανακαινίζονται και νέα δημιουργούνται. Σε όλες τις μαγευτικές διαδρομές ανάμεσα στα αμπελοχώραφα υπάρχουν σημάνσεις στους δρόμους με τις επιγραφές των διασκορπισμένων παντού οινοποιείων. Από τις μεγάλες και εντυπωσιακές οινοποιητικές μονάδες, μέχρι τα μικρά οικογενειακά και παραδοσιακά οινοποιεία, 42 οινοποιεία βάζουν την υπογραφή τους στη δημιουργία του σύγχρονου μύθου της περιοχής.

Σημαντικός είναι ο ρόλος στην ανάδειξη και την προβολή του κρασιού ΠΟΠ Νεμέα του Συνδέσμου Οινοποιών ΠΟΠ Νεμέας (ΣΟΝ), που συνδιοργανώνει κάθε καλοκαίρι με το Δήμο Νεμέας τις Μεγάλες Μέρες Νεμέας, καθώς επίσης και μια σειρά εκδηλώσεων – εκθέσεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Τα κρασιά της Νεμέας, τα επισκέψιμα οινοποιεία, τα πανέμορφα αμπελοτόπια, σε συνδυασμό με τα ιστορικά μνημεία της περιοχής, αποτελούν μια πολύ καλή αφορμή για μια κοντινή απόδραση, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν τις καταλληλότερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της περιοχής σ’ έναν συναρπαστικό οινοτουριστικό προορισμό.

Στην αμπελουργική περιοχή της Νεμέας, εκτός του ξινόμαυρου, καλλιεργείται, παράγεται και συσκευάζεται η κορινθιακή σταφίδα η οποία κατά το 90% εξάγεται στις αγορές της Ευρώπης, Καναδά και ΗΠΑ.

Γιώργος Πίττας
Greek Gastronomy Guide

Γαστρονομικός προορισμός: Αιγιάλεια


Η Αιγιάλεια, μια ζώνη γης που βόρεια βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο και νότια καλύπτεται από τα βουνά του Χελμού και του Παναχαϊκού, είναι μια εκτεταμένη ορεινή περιοχή που ορίζεται από τις ροές του Βουραϊκού και του Σελινούντα και άλλων εννέα μικρών ποταμών που δημιουργούν φαράγγια, με το σημαντικότερο αυτό του Βουραϊκού με τον Οδοντωτό, τη θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων.

Η Αιγιάλεια είναι ένας μαγευτικός προορισμός, όπου η γαλήνη του βουνού παντρεύεται με την αγριάδα των φαραγγιών, τις εντυπωσιακές βουνοπλαγιές, κατάφυτες με αμπέλια, καρποφόρα δέντρα, ελιές, εσπεριδοειδή και τις βοτσαλένιες ακρογιαλιές, με κρύα, καθαρά νερά το καλοκαίρι.

Στην περιοχή αυτή απλώνεται ο αμπελώνας της Αιγιάλειας, ένα από τα ωραιότερα αμπελοτόπια της Ελλάδας, όπου παράγεται η κορινθιακή σταφίδα και η ποικιλία ροδίτης, και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αμπελουργικές ζώνες του κόσμου, σύμφωνα με τη μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα. Πρωτεύουσα της Αιγιάλειας είναι το Αίγιο, το «μπαλκόνι του Κορινθιακού». Από πλευράς γαστρονομικής, στα παράλια του Κορινθιακού κόλπου θα βρεις φρέσκες ψαριές και θαλασσινά, που μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους, με κορυφαίο μεζέ το μπουργέτο, μια πηχτή σούπα με βασικά ψάρια τη σκλεπού (πεσκανδρίτσα), τη ράτζα (σαλάχι) και τον φρέσκο βακαλάο. Στα πεδινά, το λιγοστό νερό των μικρών ποταμιών αναζωογονεί τα όμορφα περβόλια με τις λεμονιές και τα λοιπά εσπεριδοειδή. Στα ημιορεινά κυριαρχεί η πολυταξιδεμένη μαύρη σταφίδα Βοστίτσα, απαραίτητη για τις πουτίγκες της Γηραιάς Αλβιόνας. Παρέα στα σταφιδοχώραφα κάνουν οι ελαιώνες, που παράγουν λάδι και ελιές, καθώς η παραδοσιακή καλλιέργεια ελιάς χάνεται στο χρόνο.

H Αιγιάλεια είναι πατρίδα των τριαντάφυλλων, από τα οποία παράγεται η γλυκιά και τριανταφυλλένια ροδοζάχαρη. Τα πιo χαρακτηριστικά εδέσματα της Αιγιάλειας, εκτός του μπουργέτου, είναι το ασπρογιάχνι, ο καγιανάς, ο μπακαλιάρος με σταφίδες, οι ντολμάδες με αμπελόφυλλο, το βεργάδι με φασολάκια και το κατσικάκι λαδορίγανη.

Τον μοναδικό αυτό προορισμό προβάλλουν οι εκδηλώσεις Οινοξένεια, ένας θεσμός που γίνεται κάθε Αύγουστο στην περιοχή της Αιγιάλειας, με σκοπό την ανάδειξη του σύγχρονου πολιτισμού και της γαστρονομίας της περιοχής.

Γιώργος Πίττας
Greek Gastronomy Guide

Γαστρονομικός προορισμός: Καλάβρυτα


Η ηρωική πόλη των Καλαβρύτων τα τελευταία χρόνια, χάρη στο χιονοδρομικό της κέντρο, έχει εξελιχθεί σ’ έναν από τους πιο προσφιλείς χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας (το χιονοδρομικό κέντρο Χελμού είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα στη χώρα).

Τοπία μεγαλειώδους ομορφιάς όπως το Φαράγγι του Βουραϊκού με το τραινάκι του οδοντωτού, το Σπήλαιο Λιμνών, το πλατανοδάσος του Πλανητέρου, το ελατοδάσος του Χελμού, μνημεία για επίσκεψη και για στοχασμό όπως το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, η μονή του Μέγα Σπηλαίου και η Μονή Αγίας Λαύρας, ο σταθμός του σιδηροδρόμου, αλλά και στέκια όπου η τοπική γαστρονομία βρίσκει την καλύτερή της έκφραση, καταλύματα υψηλού επιπέδου, αποτελούν όλα μαζί ένα σοβαρό λόγο, μαζί με την εγγύτητα από την πρωτεύουσα, ώστε τα Καλάβρυτα να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα κάθε ταξιδιώτη-περιηγητή.

Γαστρονομικά η πόλη των Καλαβρύτων είναι περήφανη για την κτηνοτροφία, τα τυροκομικά της (ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων είναι από τους μεγαλύτερους, τους πλέον σύγχρονους και ταυτόχρονα και πιο υγιείς οικονομικά, της χώρας) και ειδικά την βαρελίσια φέτα της, τα κρέατα, τα παραδοσιακά ζυμαρικά, το μέλι ελάτης, τις πέστροφες, τα μανιτάρια και τα βοτάνια της.

Ανάμεσα σε αρκετές ταβέρνες θα συναντήσει κανείς και κάποιες κορυφαίες με διάφορα κριτήρια -ένα εκ των κυριότερων είναι η προσωπικότητα των ιδιοκτητών. Χαρωποί, φιλόξενοι, πρώτοι στη μάχη για την εξυπηρέτηση του πελάτη, άξιοι πρεσβευτές της γαστρονομίας των Καλαβρύτων.

Από τα λαχταριστά εδέσματα ξεχωρίζουν διάφοροι τύποι από πίτες (τυρόπιτες, χορτόπιτες, πρασοκρεατόπιτες), μαγειρευτά κρέατα με χυλοπίτες (κόκορας, κουμέλι), κατσικάκι λαδορίγανη, στιφάδο (αγριογούρουνο, χοιρινό), αλλά κυρίως τα Καλάβρυτα είναι η χαρά όσων αγαπούν τα ψητά κρέατα (αρνιά στη σούβλα, κοκορέτσια, σπληνάντερα, μπριζόλες παντός είδους στη σχάρα).

Γιώργος Πίττας
Greek Gastronomy Guide

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τις δράσεις και τα νέα της Ολυμπίας Οδού!

Εγγραφή

Πιστοποιήσεις & Πολιτικές

Πιστοποιήσεις & Πολιτικές

Βραβεία

Βραβεία

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΙΕΠ

 
ESPA ESPA MOBILE