Home
1025
EN
Olympia Odos
OPASS
Σύνδεση

Έξυπνα Συστήματα

Ο αυτοκινητόδρομος της Ολυμπίας Οδού αναβαθμίζεται συνεχώς με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. 

Εκτός από τα έργα υποδομής, εστιάζουμε ιδιαίτερα στις καινοτομίες οι οποίες συμβάλλουν στην αποτροπή επικίνδυνων συμβάντων και ατυχημάτων. Συνοψίσαμε τις κυριότερες έξυπνες λύσεις που εφαρμόζουμε για την ασφάλεια στον αυτοκινητόδρομο εδώ:

LED project

Προσαρμοστικός Φωτισμός

2021-2022

Μια από τις τελευταίες και πιο καινοτόμες πρωτοβουλίες της Ολυμπίας Οδού είναι ο σχεδιασμός και η πιλοτική εγκατάσταση στον κόμβο της Αρχαίας Κορίνθου, ενός συστήματος προσαρμοστικού φωτισμού (Adaptive Lighting).

Το σύστημα επεξεργάζεται κάθε στιγμή δεδομένα από πολλές πηγές, αξιοποιώντας παράλληλα μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, προκειμένου να προσδιορίσει το ιδανικό επίπεδο φωτισμού.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται δεδομένα πραγματικού χρόνου που αφορούν:

  • Την κυκλοφορία οχημάτων.
  • Τις καιρικές συνθήκες, που επηρεάζουν την ορατότητα.
  • Συμβάντα που συλλέγονται από κάμερες τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να εντοπίζονται αμέσως πιθανοί κίνδυνοι.

Έτσι, σε περιπτώσεις μειωμένης κίνησης ρυθμίζεται αυτόματα χαμηλότερος φωτισμός για τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ σε περίπτωση συμβάντος ή κακοκαιρίας, το σύστημα στέλνει εντολή για αυτόματη αύξηση του φωτισμού.

Ο συνδυασμός των λαμπτήρων LED και της πλήρους εγκατάστασης του προσαρμοστικού συστήματος φωτισμού αναμένεται να επιφέρει μέση συνολική μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στον ανοιχτό δρόμο κατά τη διάρκεια της νύχτας έως και 70%. Επιπλέον, με την πλήρη εφαρμογή και ολοκλήρωση του συστήματος θα εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ασφάλεια στους οδηγούς, καθώς τα δεδομένα που συλλέγονται δεν αφορούν μόνον το σύστημα φωτισμού, αλλά και τα υφιστάμενα συστήματα του αυτοκινητόδρομου.

Ιστοί Οδοφωτισμού
σύστημα εξέτασης της κατάστασης των ιστών
σύστημα εξέτασης της κατάστασης των ιστών
σύστημα εξέτασης της κατάστασης των ιστών

Ιστοί Οδοφωτισμού

2021

Στο πλαίσιο της ασφάλειας του αυτοκινητόδρομου, η Ολυμπία Οδός ξεκίνησε τη δομική αξιολόγηση 1.150 ιστών οδοφωτισμού στο τμήμα Ελευσίνα-Κόρινθος και 50 ιστών οδοφωτισμού στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα, στον Α/Κ Ρίου. Η συγκεκριμένη περιοχή επελέγη λόγω της μεγάλης έντασης των πνεόντων ανέμων.

Η δομική αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε μέσω της χρήσης ενός μη επεμβατικού συστήματος, που εξετάζει εξαντλητικά κάθε ιστό ξεχωριστά και δίνει μια αναλυτική αναφορά για την κατάσταση του ιστού. Συνολικά θα αντικατασταθεί το 1% περίπου των ιστών του Έργου.


Φωτογραφίες από το σύστημα εξέτασης της κατάστασης των ιστών

Smart Tunnel

SMART TUNNEL

2019

Τo project Smart Tunnel της Ολυμπίας Οδού, αφορά την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης των σηράγγων του αυτοκινητόδρομου, βασισμένο στις πλέον σύγχρονες μεθοδολογίες και τα εργαλεία της τεχνολογίας.

Το Σύστημα Διαχείρισης Υποδομής παρέχει real-time δεδομένα για την κατάσταση του εξοπλισμού τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για τον έγκαιρο εντοπισμό βλαβών και την ταχύτερη αποκατάσταση. Ταυτόχρονα, η ανάλυση των δεδομένων αυτών μας δίνει τα  απαραίτητα στοιχεία για τον προγραμματισμό της επόμενης συντήρησης, εξασφαλίζοντας την εξοικονόμηση πόρων από τη βαριά συντήρηση της υποδομής, τη σωστότερη συντήρηση, αλλά και την αύξηση του κύκλου ζωής του εξοπλισμού. Με το σύστημα αυτό διασφαλίζεται η ασφάλεια όχι μόνο των χρηστών, αλλά και των εργαζομένων του αυτοκινητόδρομου, καθώς οι πιθανές βλάβες εντοπίζονται εγκαίρως και αντιμετωπίζονται στοχευμένα και αποτελεσματικά, χωρίς να απαιτούνται επιπλέον επικίνδυνοι διαγνωστικοί έλεγχοι στο πεδίο. 

Το Smart Tunnel εγκαταστάθηκε πιλοτικά το 2019 στη σήραγγα «Γηροκομείο», μήκους 700μ. της Περιμετρικής Πατρών και το 2021 αποφασίστηκε η επέκτασή του στις τέσσερις (4) μεγαλύτερες σήραγγες και έξι (6) κτήρια της Περιμετρικής Πατρών.

​​miranda system

MIRANDA

2018

Η Ολυμπία Οδός έχει στη διάθεσή της ένα καινοτόμο διαγνωστικό και καταγραφικό εργαλείο, το MIRANDA, το οποίο εξειδικεύεται στην παρακολούθηση και καταγραφή πιθανών αλλοιώσεων του οδοστρώματος. Το εργαλείο που εφαρμόζεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Επιστήμης Τεχνολογίας Δικτύων και Μεταφορών (IFSTTAR). Αξιοποιεί τους αισθητήρες κίνησης (επιταχυνσιόμετρα) του κινητού τηλεφώνου για να καταγράφει τις βυθίσεις και σε συνδυασμό με το GPS του κινητού καταγραφεί παράλληλα την τοποθεσία των ευρημάτων.

Mε το συγκεκριμένο εργαλείο εκτιμούμε εγκαίρως τη δομική ακεραιότητα του οδοστρώματος και των υποκείμενων στρώσεων. Επίσης ελαχιστοποιείται η συχνότητα χρήσης άλλων μετρητικών εργαλείων, που θα απαιτούσαν μεγαλύτερη κινητοποίηση και θα επηρέαζαν τη κυκλοφορία και την ασφάλεια του αυτοκινητόδρομου. 

Φωτισμός LED

Φωτισμός LED

2017

Μία σημαντική πρωτοβουλία για την ασφάλεια και την εξοικονόμηση ενέργειας στην Ολυμπία Οδό ήταν η αξιοποίηση αποδοτικότερων τεχνολογιών φωτισμού.

Το 2017 ξεκίνησε πιλοτικά η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με υψηλής απόδοσης φωτιστικά LED και επεκτάθηκε σταδιακά, μέχρι το τέλος του 2018, σε συνολικά 17 σήραγγες στον αυτοκινητόδρομο.

Αυτό οδήγησε σε μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας από τον φωτισμό εντός των σηράγγων έως και 75%, βελτιστοποιώντας παράλληλα την ποιότητα φωτισμού και την ασφάλεια των οδηγών, χρηστών και εργαζομένων του αυτοκινητόδρομου. Επιπλέον το σύστημα αυτό επιτρέπει τον ξεχωριστό έλεγχο του κάθε φωτιστικού διευκολύνοντας τη διαχείριση και συντήρησή τους.

Η Ολυμπία Οδός, προχωράει σταδιακά στην εφαρμογή του προγράμματος LED σε όλα τα ανοικτά τμήματα του αυτοκινητόδρομου, ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσει η αντικατάσταση των φωτιστικών νατρίου και στις νέες σήραγγες της Κορίνθου Πατρών (12 σήραγγες μεγάλου μήκους και επιπλέον 12 στέγαστρα μικρού μήκους).

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τις δράσεις και τα νέα της Ολυμπίας Οδού!

Εγγραφή

Τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών
22960 95555
customercare@olympiaoperation.gr
Δευτέρα έως Παρασκευή (08.00-18.00) και Σάββατο - Κυριακή (10.00-18.00)

Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης
1025

Όροι χρήσης

Ειδοποίηση Ιδιωτικότητας

Πολιτική Cookies

CCTV

Πιστοποιήσεις & Πολιτικές

Πιστοποιήσεις & Πολιτικές

Βραβεία

Βραβεία

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΙΕΠ

 
ESPA ESPA MOBILE

Τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών
22960 95555
customercare@olympiaoperation.gr
Δευτέρα έως Παρασκευή (08.00-18.00) και Σάββατο - Κυριακή (10.00-18.00)

Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης
1025

Όροι χρήσης

Ειδοποίηση Ιδιωτικότητας

Πολιτική Cookies

CCTV